Fanny Noël Diogo Lopes
Architectes

Artist Studio

A curved gallery embracing the garden, observing the movement of light and rhythm of the seasons, themes intrinsically related to the artist's work.

The studio's silhouette echoes the aggregation of picturesque roofs of the context. The shed typology relates to its use while the bented volume evokes the spatiality of classic garden galleries. The plan recalls this wandering condition, providing a sequence from the main house to the artist office. The wooden façades painted in dark green melt into the vegetation, creating a field where floating frames emerge. Translucent windows capture the light and color of the site's luxuriant vegetation.

Client

Private

Location

Conches, GE

Year

2019-2022

Status

Built

Photography

Federico Farinatti

1 / 21

Grand Voiret Kitchen

A folded wall, reminiscent of a screen, acts as a filter between cooking and dining spaces. It preserves their autonomy while allowing cross views that are extended throughout the existing windows.

A series of timber pilasters give the rhythm and articulate the different openings that vary between passages and an open bar. The chromatic game of figure and ground allows a visual intertwining of the screen and the kitchen features, blurring the limit between the interior and exterior. Variations of the same primary color – IKB and sky blue – emphasize the depth or the surface quality of elements. Exposed timber fragments relate to the oak floor underlining the connection between old and new.

Client

Private

Location

Plan-les-Ouates, GE

Year

2021

Status

Built

1 / 11

Gardeners House

Thought in dialogue with the forest, once present on the site and partially demolished. A curved facade integrates a fountain and completes a clearing of trees, offering a new public space for the inhabitants.

This gesture is reinforced by the presence of a lantern on the roof that acts as a sign to the wanderers crossing the park, reinforcing the civic character of this recreational area. The lightness of the wooden facades, accentuated by its folding, contrasts with the interior rough workshop made of brick walls, inverting the traditional order of building. Above this space, a ceiling composed of concrete beams through which light penetratres evokes a pergola structure.

AMO: Comptoir Immobilier

Client

Commune de Thônex, SIG, DI Etat de Genève

Location

Thônex, GE

Year

2019-2023

Status

Expected completion January 2023

1 / 10

Verdeaux School

Under the theme of a "Green Archipelago", the project interprets the site as a green ocean that gathers new buildings and existing structures, with different expressions and topographical articulations.

Relating to the context of Renens, built of urban villas with vegetation between, the buildings gather around a central patio forming a green village where students spend their days, using each of the buildings for different purposes. The listed existing building is refurbished and constitutes the public front towards the city while four smaller buildings behind it, from which two existing, are cladded with timber boards with different colors.

Collaboration with Studiolo

Client

Ville de Rennens

Location

Renens, VD

Year

2022

Status

3rd prize, open competition

1 / 9

Neirivue School

A new school composed of two mirrored buildings, creating an exterior room between the old village and the agricultural fields, orientated towards the emblematic Dent de Corjon, in the pre-Alps Vaudois.

Its double "L" figure echoes the composite "house-barn" typologies of the village, creating a volumetric ensemble around the old church.
Through its mirror effect, the children are in recurrent visual contact with their classmates, creating a cross perception of the scholar landscape as a whole.
In front of the classrooms, the vertical paths and distributions spaces are generous enough to host activities beyond class hours and encourage alternative teaching methods.

Client

Commune de Haut-Intyamon

Location

Neirivue, FR

Year

2019

Status

Competition

1 / 6

Lake Observatory

An ephemeral timber shelter to observe the birds of the Joux Lake during the summer. Its sharp geometry and thin reflective materiality echoes the pre-alpine landscape and la Dent de Vaullion.

The volume alternates between a mute form, underlining the dialogue with the landscape and geology, and the figurative character towards the lake, interpelling the boats that pass by.

Client

Galerie de l'Essor

Location

Joux Lake

Year

October 2019

Status

Built

1 / 5